Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

27Kas/124

Cinsel İstismara Uğramış (iddia edilen) Çocuğun Muayenesinde Hemşirenin Rolü ve Önemi – Dr. Dilek SUNMAZ

Cinsel İstismara Uğramış (iddia edilen) Çocuğun Muayenesinde Hemşirenin Rolü ve Önemi - Dr. Dilek SUNMAZ (Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu İzmir Grup Başkanlığı)

9. Anadolu Adli Bilimler Kongresi 6-8 Kasim 2012 Zonguldak Sunumu  

Bakım ve yargılama sürecinin emosyonel etkisini bilmek adli hemşirenin görevlerindendir.

Çocuk ve ebeveynlerle ilk karşılaşan, ilk iletişim kuran kişi genellikle hemşiredir. Adli hemşireler için güvenlik, mahremiyet ve incinebilirlik önemli kavramlardır.

Cinsel saldırı muayeneleri özellikle de ilk kez yapılıyorsa çocuk ve ergen için iyi bir deneyim sayılmaz. Muayene sırasında göğüsler, üreme organları ve anüsün gösterilmesi stresli olabilir ve hastalar bu durumdan utanıp rahatsız olurlar.

Mağdura muayenede refakat edecek hemşirenin muayene öncesi çocukla tanışması/tanıştırılması gereklidir. Mesela biz şöyle yapıyoruz muayenemizi; Benim telefon numaram görevli polis arkadaşlarda var. Ki bence muayeneye önceden tanıştığı polislerle gelmesi çocuk için çok daha iyi. Çocuklar muayeneye gelmeden kolluk güçleri beni arıyorlar. Ben önlüğümü çıkarıyorum, tamamen sivil oluyorum. Çünkü resmi kıyafetler bir gücün, otoritenin sembolü olduğu için çocuklar bundan ürküyor. Geldikten sonra onu bahçede karşılıyoruz. Bahçede beraber oyun oynuyoruz. Köpeğimiz var onunla oynuyoruz ve daha sonra muayeneye geçiyoruz. 

Muayene sırasında gizlilik ve utanma söz konusu olacağı için, uygun eğitim görmemiş görevliler, aile bireyleri ve arkadaşlar muayeneye dahil edilmemelidir. Adli hemşirelerin çocuklara ve ailelerine; güven verici teröpatik bir yaklaşımda bulunması, gelişimsel olarak uygun desteğin sağlanması, baş etme stratejilerinin güçlendirilmesi, öfke yönetimini öğretmesi, suçlar ve yasal süreçle ilgili konularda bilgilendirmesi, destek olması ve danışmanlık yapması gereklidir.

Hemşirenin çocuğa; Çocuğa bu muayenenin neden yapılması gerektiğini anlatması, muayenenin içeriğini açık ve çocuğun anlayabileceği şekilde açıklaması, çocuğu soru sorması, tartışması ve fikir alışverişi konusunda teşvik etmesi, bu sırada kişisel yorum ve yargılardan kaçınması, çocuğun muayene sırasında karşılaşabileceği durumlar konusunda fikir sahibi olmasını sağlaması gereklidir.

Yine çocuğa; muayene araçları, muayene yolu, muayene şekli, muayene sırasında acı duyup duymayacağı vb. ile ilgili bilgi verir, muayene sırasında elini tutabilir, mağdurla konuşabilir ve ilgisini başka yönlere çekebilir.

Çocuk, cinsel istismar sonrası ve yapılacak muayeneler öncesinde hissettiği endişeler, korkular ve utancı hemşireyle paylaşır. Çocuğun duygu ve endişelerini ifade etmesinde ve bu süreçte kontrolün çocukta olması için uygun koşulların sağlanmasında hemşire anahtar role sahiptir.

Hemşire tüm işlemler sırasında çocuk ve ailesine karşı oldukça saygılı ve hassas olmalıdır. Aslında aynı duyarlılığı faile de gösteriyoruz. Çünkü isbat edilemeyene kadar herkes suçsuzdur.

İstismara uğramış çocuğun bazı tipik davranışları vardır. Hemşirenin muayeneye katılmaktaki amacı Cinsel saldırı muayenesi (CSM) yapılacak çocuğa yardım etmek ve tıbbi muayenenin kolaylaştırılmasını sağlamaktır. İstismar olgusunu açıklamak zor olduğu için görüşmeyi yapan hemşire çocuğun ifadelerini olduğu gibi kaydetmelidir.

Çocuğun muayene sırasında yanında refakatçi isteyip istemediği ve rahatsızlık hissedebileceği durumlar değerlendirilmelidir. Kanıt toplama süreci CSM’sinde hemşirenin kritik bir rol aldığı en önemli süreçtir.

İstismarla ilgili şüpheli durumlar ilgili görevlilere rapor edilir. Henüz Türkiye’de cinsel saldırılarla ilgili uzmanlık eğitimi verilmemekle birlikte, yurtdışında uzun yıllardır Cinsel Saldırı Muayene Hemşireliği (CSMH) ile ilgili eğitim verilmekte ve bu hemşireler kritik alanlarda görev yapmaktadır.

Hemşirenin, çocukluk çağı cinsel istismardaki travmatik dinamiğin ve sonraki döneme yansıyan etkilerinin anlaşılması, çocuğun kendini ifade etmesi ve girişimlerin plânlanması sırasında önemli ve kritik bir yeri vardır.

Bu nedenle adli hemşirenin ekip içindeki yerinin daha belirgin bir şekilde ortaya çıkarılması ve daha aktif roller almasının önemi gün geçtikçe daha çok ortaya çıkmaktadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (4) Geri izlemeler (0)
  1. istismar Tecavüz ruh saglıgını kesin bozuyorsa niye Avrupa Konseyi Test yapın okul başarısına bakın diyor.Onlar test yapıyor okul başarısına bakıyor adaleti arıyor.SİZ bakamayız ugraşamayız demeniz adaletsizlige devam demektir.o zaman onlardan işinize geleni zihniyetinize uyanı al.uymayanı alma sadece iddia oldu masum insanlarıda ruhsaglıgıbozulmuş kabul incelemeden 15 yıldan az olamaz maddesi getir masumlarıda tık.Bu ne vicdansızlık,bu ne kin düşmanlık bu ne adaletsizlik.test yapın okul başarısına bakın inceleyin ayrıca yargıtayın istedigi suçun ani ve kesik hareketlerle işlenmesi maddesini çıkarın

  2. Cinsel İstismar yasası degişmezse cinsel istismarla suçlananlara acırım.Tecavüz edenlerede kızamam.Nedemi kızın burnuna dokunan,saçına dokunan istismarcı.istismarada tecavüzede aynı agırlaştırıcı ceza uygulanıyor.Yerel mahkeme bile tecavüz fiiliyle temas etme arasında fark vardır.agır suçla hafif suça aynı agırlaştırıcısı ceza uygulaması olmaz dedi.Tecavüzcüye verilen 15 yıllık ceza istismara burnuna,saçına dokunanada veriliyor.Kaza ilede olsa çünkü iddia oldumu sanıgın yapacagı bir şey yok.istismara 3 yıl verilmesi gerekirken 15 yıl 12 yıl düzmece ruhsaglıgı raporlarından fazladan adaletsizce veriliyor.onun için istismarla suçlananlara acıyorum.

  3. Sayın Banu Ay,
    İki yorumunuzu da dikkatle okudum. İlgi ve ısrarınıza teşekkür ederim. Düşüncelerinizi bir dilekçe haline getirebilirseniz ilgililerine ulaştırır ve problemin halline katkı koyma şansını bulabiliriz. ahsenokyar@gmail.com adresine bekliyorum.

  4. İSTİSMARA 20 KAT ADALETSİZ CEZA TECAVÜZE ÖDÜL
    // misafir
    cinsel istismar meşrulaştırılamaz hiç bir şey delil olarak gösterilemez.düzmece raporla işi bitirilmeli iddia yeter.suçsuz oldugunu ispatlaması görülmemeli adalet aranmamalı çünkü bunun adı cinsel istismar.yeterki iddia olsun en agır cezayı alsın suçsuz olması önemli degil adalet önemli degil.tüm savunma yolları kapanmalı adalet aranmamalı çünkü bu cinsel istismar.çünkü biz ahlaklıyız.söz konusu ahlaksa suçsuz olsada iddia oldumu işini bitirmeliyiz.okulda heryıl takdir alsada bunlar delil olmamalı,hiç ilaç kullanmadıgı sgk kayıtlarında gözüksede.bunlar delil olmamalı biz ahlaklıyız biz vicdanlıyız biz adaletliyiz….


Leave a comment

Geri izleme yok.